Bedrijfsvoering
Welkom > Inhoudsopgave > Bestuursverslag > Bedrijfsvoering
Personeel & Organisatie
VGA maakt gebruik van een team van HR adviseurs, recruitmentspecialisten en een verzuimadviseur met voldoende expertise op het gebied van leren en ontwikkelen, inkoop en vitaliteit.
Organisatiestructuur
Het P&O jaar 2023 heeft in het teken gestaan van het definitief invullen van de nieuwe organisatiestructuur. Als gevolg hiervan is een aantal cruciale functies vervuld op financiën en schade en is de bestuursfunctie ingevuld. Op ICT/extern risicomanagement is een interim kwartiermaker gestart om deze nieuwe afdeling mede vorm te geven. Nu de organisatiestructuur is vastgesteld, is gezocht naar een manier om de cultuur binnen VGA op een gestructureerde wijze onder de loep te nemen. We kwamen uit bij strategische personeelsplanning (SPP).
Strategische personeelsplanning
Onder begeleiding van een extern bureau zij er SPP-sessies georganiseerd met het managementteam over competenties en gedragscomponenten. Met SPP wordt bedoeld het personeel zo inzetten dat de doelstellingen van VGA behaald worden op de meest efficiënte manier. SPP is geen losstaand project, maar wordt geïntegreerd in de nieuwe functioneringsmethodiek van de gemeente (MAG), waar VGA ook mee gaat starten.
Mijn Amsterdams Gesprek (MAG)
In de afgelopen periode is VGA met de nieuwe Amsterdamse gesprekscyclus van MAG bekend gemaakt. Tenminste 1 x per jaar is er een formeel gesprek, en een gesprekscyclus gedurende het hele jaar waarbij er sprake is van een continue dialoog. Elke medewerker is in de gelegenheid gesteld om een e-learning training of uitgebreidere fysieke training te volgen. Alle leidinggevenden hebben allemaal een fysieke training gevolgd om met de nieuwe techniek bekend te worden en te oefenen.
Opleiding en training
Naast de MAG-training is er in het afgelopen jaar verkend hoe we het Amsterdamse Leiderschapsprogramma in VGA kunnen uitrollen. Dit krijgt in 2024 verder vorm. Op basis van individuele behoeftes werden passende trainingen afgenomen voor het management en medewerkers.
Formatie en bezetting
De sterke economische groei en krapte op de arbeidsmarkt hebben ook binnen VGA gezorgd voor langdurig openstaande vacatures. In verband met de krapte op de arbeidsmarkt zijn niet alle vacatures ingevuld. Uit het benchmarkonderzoek naar de beloning van medewerkers, bleek dat de beloning in de hogere schalen, zoals op management- en bestuursniveau, niet marktconform is.
In-, door- en uitstroom
Veel aandacht van P&O is dan ook uitgegaan naar de werving van geschikte collega's. Binnen VGA zijn er in 2023 zes nieuwe medewerkers gestart: twee medewerkers binnen de afdeling Financiën/ICT, drie medewerkers binnen de afdeling Verzekeringen en een bedrijfsjurist bij de Stafafdeling. Ook zijn er in 2022 een viertal medewerkers uitgestroomd: twee medewerkers bij de afdeling Schade en twee bij de afdeling Verzekeringen. Een aantal medewerkers heeft gebruikgemaakt van de RVU-regeling (vertrekregeling voor oudere medewerkers voor pensioengerechtigde leeftijd). Daarnaast zijn er drie jonge stagiairs werkzaam geweest op verschillende afdelingen, te weten Financiën/ICT, Schade en Verzekeringen.
Diversiteit en inclusie
VGA wil dat medewerkers zich erkend en gewaardeerd voelen. Door aandacht aan elkaar te besteden, begrijpen we beter wat belangrijk is voor een ander. Zo vergroten we het begrip voor elkaar. Dat zorgt voor een betere samenwerking tussen collega’s, maar ook voor een beter inzicht in wat onze klanten en de inwoners van onze stad belangrijk vinden. VGA wil een personeelsbestand dat een afspiegeling is van de Amsterdamse beroepsbevolking en wil een inclusieve cultuur bewerkstelligen. VGA heeft in 2023 een actieplan gemaakt waarin de diversiteits- en inclusiedoelstellingen op korte en lange termijn staan. Dit actieplan is door de bestuursvoorzitter en de interne ambassadeur diversiteit en inclusie voorgelegd aan een zogenaamd extern groeipanel. Dit groeipanel, een team van externe experts, heeft feedback gegeven om zo de kwaliteit van het actieplan te verbeteren. Het aangepaste actieplan is omarmd door zowel de ondernemingscommissie als het managementteam en er zijn diverse bijeenkomsten en presentaties georganiseerd voor de afdelingen van VGA om het bewustzijn en belang van diversiteit en inclusie te vergroten. Ook heeft VGA in 2023 gemeten hoe het gesteld is met de inclusieve werkcultuur. Het merendeel van de medewerkers gaf aan dat zij volledig zichzelf kunnen zijn. VGA streeft als onderdeel van haar diversiteit- en inclusiebeleid naar een evenwichtige verdeling van de verhouding man-vrouw door de gehele organisatie. Deze verdeling is op bestuursniveau en in het managementteam in 2023 in balans. Tot slot draagt VGA ook in (externe) communicatie diversiteit en inclusie uit. VGA sluit met haar meerjarige ambitie voor zover haalbaar aan bij de bestuursopdracht van de gemeente Amsterdam.



Integriteit
Integriteit is een continu aandachtspunt dat door alle werkprocessen heenloopt. Nieuwe medewerkers van VGA leggen niet alleen de ambtseed, maar ook de eed voor de financiële sector af.
Ondernemingscommissie
Ook in 2023 is in goed overleg met de OC vormgegeven aan personele activiteiten. De OC werd vroegtijdig betrokken bij belangrijke strategische en personele ontwikkelingen en speelt daarbij een constructieve rol.
Communicatie
De positionering van VGA als hét expertisecentrum voor operationeel risicomanagement is op verschillende manieren en door de inzet van verschillende communicatiemiddelen versterkt: door het delen van kennis in expertmeetings en door testimonials van klanten in de nieuwsbrieven voor de zakelijke en particuliere doelgroepen, website, animatiefilm, klantbezoeken en door klantbijeenkomsten. In 2023 maakte een communicatieadviseur wederom onderdeel uit van het kwartiermakersteam dat verantwoordelijk was voor afstemming en aanjaging van veranderingen in de organisatie teneinde de nieuwe dienstverlening succesvol te kunnen implementeren. Het creëren van gepaste content voor zowel interne als externe communicatie was hiermee geborgd. Het gezamenlijke verhaal van VGA dat in 2023 is ontwikkeld, het corporate narrative, helpt om de identiteit, de gedeelde cultuur, de gezamenlijke waarden en verbondenheid van VGA voor al haar medewerkers te expliciteren.
Compliance, juridische zaken en kwaliteitsmanagement
Rol
Het voldoen aan wet- en regelgeving is een verantwoordelijkheid van alle medewerkers, waarbij de juridische functie en de compliance functie zorgen voor ondersteuning. Er wordt nauw samengewerkt met de andere sleutelfuncties, te weten de risicomanagement functie, de actuariële functie en de interne auditor. De compliance officer vervult tevens de rol van functionaris voor de gegevensbescherming en neemt deel aan kennisdelingssessies over privacy binnen de gemeente Amsterdam. De Data Protection Impact Assessments (DPIA) zijn geactualiseerd. De compliance officer rapporteert halfjaarlijks aan de raad van commissarissen. Jaarlijks terugkerend zijn de activiteiten ten aanzien van de bewustwording en voorlichting op het gebied van compliance, juridische risico’s en de bescherming van persoonsgegevens evenals informeren over (maatschappelijke) ontwikkelingen op juridisch vlak.
Onderzoeken
In 2023 werden er verschillende onderzoeken uitgevoerd vanuit compliance, waaronder het beoordelen van de beleidsdocumenten gerelateerd aan de Administratieve Organisatie en de Interne Beheersing (AO/IB) van VGA. Het algemene beeld vanuit deze onderzoeken was positief. Geconstateerde afwijkingen zijn waar mogelijk of indien noodzakelijk direct opgelost. Daarnaast hebben de bedrijfsjurist en de compliance officer diverse malen een bijdrage geleverd aan externe onderzoeken vanuit toezichthouders.
Actualiseren beleidsstukken
De afdeling was betrokken bij het onderhouden en actualiseren van de (interne) beleidsstukken en processen die de AO/IB ondersteunen, waaronder het automatiseren van controles gericht op klantintegriteit en handhaving van sancties. Ook in 2023 is nadere invulling gegeven aan de verplichte registers vanuit de privacywetgeving. Ook het lexicon van wetten, regels, voorschriften en branche-afspraken waar VGA aan moet voldoen is verder uitgewerkt en aangevuld. Juridische zaken heeft de aanpassing van de statuten van VGA in 2023 afgerond. Ook de standaardisering van juridische documenten is in 2023 afgerond. Daarnaast was Juridische zaken betrokken bij het actualiseren van verschillende contracten en het adviseren bij nieuwe contracten.
Nieuw procesmanagementsysteem
VGA heeft in 2020 besloten om haar ISO-certificering los te laten en gedurende 2022 is de ISO-certificering ook daadwerkelijk vervallen. In 2023 is gestart met het actualiseren en documenteren van de AO/IB van VGA in een nieuw procesmanagementsysteem. Dit project loopt door tot in 2024.
Niet-financiële risico’s beheersen
In 2023 is aan het thema beheersing van de niet-financiële risico’s zoals beschreven door DNB nader invulling gegeven. De systematische integriteitsrisicoanalyse van VGA is verder ingevuld en zowel de bedrijfsjurist als de compliance officer waren in 2023 betrokken bij het begeleiden van verzoeken en onderzoeken van de toezichthouder.
Internationaal maatschappelijk verantwoord ondernemen (IMVO)
In het kader van Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen volgt VGA de afspraken die hierover met de verzekeringssector zijn gemaakt in het zogenaamde IMVO-convenant. Het IMVO-convenant maakt onderdeel uit van de bindende zelfregulering van de verzekeringssector. De afspraken in het convenant zijn gebaseerd op de OESO-richtlijnen voor multinationale organisaties en VN-richtlijnen voor bedrijven en mensenrechten. Daarnaast wordt er inzet verwacht op o.a. natuurbescherming, tegengaan van klimaatverandering en duurzaamheid in zijn algemeenheid. De beleggingen van VGA voldoen aan de vereisten die uit dit convenant volgen. Het IMVO-convenant sluit aan bij het gedachtegoed van de gemeente Amsterdam op het terrein van een duurzame, sociale en goed bestuurde gemeentelijke organisatie en is voor VGA een belangrijke leidraad.
Key Account Management
Sinds 2023 richt de key account manager zich op de inrichting van en regie op de multidisciplinaire klantteams met expertisegebieden: risicomanagement, schademanagement en verzekeren. Inmiddels is er een duidelijke structuur en inrichting van de multidisciplinaire klantteams en werken de grootzakelijke klanten met hun dedicated multidisciplinaire klantteam. Met deze grootzakelijke klanten worden jaarlijks directiegesprekken gevoerd waarin de opgaven van de klant centraal staan. Deze opgaven worden vastgelegd in een accountplan. Het accountplan biedt naast de doelstellingen, de laatste ontwikkelingen bij de klant, ook een overzicht van de risico’s, bedreigingen of obstakels.
Zichtbaarheid
De zichtbaarheid VGA als expertisecentrum is onder andere vergroot door regelmatig te rapporteren over risicoprofielen, schadestatistieken en financiële resultaten. In maart 2023 heeft VGA voor een klant een sessie georganiseerd met als thema ‘Focus op duurzaamheidsrisico’s’. De jaarlijkse klantendag had dit jaar als thema ‘Op expeditie naar de toekomst’. Een aantal actuele onderwerpen zoals duurzaamheid, ChatGPT en diversiteit en inclusie kwamen aan bod.
Risicomanagement
In het huidige maatschappelijke en politieke landschap is het essentieel voor VGA om bewust om te gaan met de verschillende risico's. Risicomanagement vormt daarom een integraal onderdeel van onze bedrijfsstrategie en dagelijkse werkzaamheden. Door proactief risicomanagement gaat VGA veerkrachtig en wendbaar om met potentiële bedreigingen. Dit gebeurt door de verschillende risico’s te onderscheiden en daar adequate maatregelen op te nemen. De risicomanager bewaakt, meet en beheert de risico’s op de bedrijfsvoering van VGA en rapporteert in samenwerking met de compliance officer en actuaris de belangrijkste risico’s aan het bestuur en de raad van commissarissen. De focus ligt daarbij niet alleen op het benoemen van risico’s, maar ook op het adequaat en tijdig maatregelen nemen bij veranderingen in ons risicoprofiel. In de risicoparagraaf in de jaarrekening staat het risicoprofiel van VGA beschreven.
Solvency II
Het vormgeven van risicomanagement binnen de organisatie wordt in aanzienlijke mate beïnvloed door externe regelgeving. De Wet op het financieel toezicht en de Solvency II-richtlijn zijn relevante wetten die het kader voor het risicomanagement van VGA bepalen. Bovendien worden aanvullende richtlijnen verstrekt door externe toezichthouders, zoals DNB en de AFM. Het kader wordt tevens gevormd door onze eigen bestuurlijke verantwoordelijkheid en de maatschappelijke normen voor goed bestuur. Onze benadering van risicomanagement onder Solvency II omvat een uitgebreide evaluatie van alle relevante risicofactoren, waaronder marktrisico's, kredietrisico's, operationele risico's en verzekeringsrisico's. Door gebruik te maken van diverse analysemethoden, krijgen we een diepgaand inzicht in de aard en omvang van deze risico's. Hierdoor kunnen we adequaat gekapitaliseerd zijn zodat we kunnen voldoen aan onze verplichtingen jegens polishouders en andere belanghebbenden.
Het risicomanagementsysteem
Binnen het risicomanagementsysteem van VGA, dat toeziet op de interne beheersing en controle van de risico’s, worden financiële en niet-financiële risico’s geïdentificeerd, geanalyseerd, geëvalueerd en beheerst. Ieder kwartaal wordt de solvabiliteitspositie gemonitord om ervoor te zorgen dat deze adequaat blijft en dat eventuele afwijkingen binnen de risicobereidheid van VGA vallen. De risicobereidheid is vastgesteld in verschillende documenten zoals het kapitaalbeleid en het herverzekeringsbeleid met de risicolimieten en de afbakening van de verzekeringsportefeuille. Ieder jaar wordt in de ORSA de solvabiliteitspositie getoetst aan de hand van stress-scenario’s.

Risicomanagement governance
Het bewaken van een integere en beheerste bedrijfsvoering gebeurt op basis van het ‘Three Lines model’, als onderdeel van de governance binnen de organisatie. De inrichting op basis van drie linies draagt bij aan de versterking van de risicocultuur, het nemen van verantwoordelijkheid voor het managen van risico’s en de interne beheersing.
Het identificeren van risico’s en het benoemen van de beheersmaatregelen is voornamelijk belegd bij de leidinggevenden in de eerste lijn (primaire activiteiten).
De ondersteuning en monitoring vindt plaats binnen de tweede lijn (compliance, actuarieel en risicomanagement). De verplichte sleutelfuncties zijn door VGA intern (risicomanagement- en compliance functie) en extern (actuariële- en auditfunctie) ingevuld. Alle sleutelfuncties inclusief de auditfunctie (derde lijn), hebben regelmatig overleg met elkaar.
Jaarlijks vindt met het voltallige managementteam de herijking van de strategische risico’s plaats.
De risicomanager rapporteert ieder kwartaal aan het managementteam, en ieder halfjaar rechtstreeks aan de raad van commissarissen.
Risicomanagementmodel
Binnen het risicomanagementmodel zijn de risico’s, het risicoprofiel en de risicobereidheid vastgelegd. Het intern risicomodel is gebaseerd op de meest bedrijfskritische processen. Op basis van deze processen worden de risico’s bepaald in het intern risicomodel conform de door DNB opgestelde Financiële Instelling Risicoanalyse Methode (FIRM).
De risico’s worden onderverdeeld in de onderstaande categorieën:
■ Verzekeringstechnisch risico – het niet kunnen financieren van uitkeringen, nu en in de toekomst, vanuit de premie- en/of beleggingsinkomsten. Doordat VGA jaarlijks de premies aan kan passen en niet afhankelijk is van het resultaat van de beleggingsinkomsten, wordt dit risico beheerst. Bovendien wordt jaarlijks de toereikendheid van de schade- en premievoorziening getoetst.
■ Asset Liability Management (ALM)
Het risico van een duration gap (het verschil tussen de looptijden van de activa en passiva van een financiële instelling) is beperkt aanwezig bij schadeverzekeringen vanwege de overwegend kortlopende verplichtingen. VGA anticipeert wel door een gespreid beleggingsbeleid bij verschillende banken te volgen en een groot liquide werkkapitaal aan te houden.
■ Omgevingsrisico – veranderingen buiten de invloedssfeer van VGA op gebied van concurrentieverhoudingen, belanghebbenden, reputatie- en ondernemingsklimaat. VGA beheerst dit risico door de relaties met belanghebbenden binnen de gemeente Amsterdam te versterken. De key accountmanager, de multidisciplinaire klantteams en de bestuursvoorzitter zijn hierbij nauw betrokken.
■ Marktrisico – negatieve gevolgen van wijzigingen in de marktwaarde van financiële instrumenten. Het beleid omtrent de beleggingen in vastrentende waarden is vastgelegd in het beleggings- en treasurybeleid.
Het beleggingsbeleid heeft een prudent karakter. VGA belegt niet in vreemde valuta of in aandelen, waardoor op die gebieden geen risico wordt gelopen.
■ Kredietrisico – daling van waarde van beleggingen en andere financiële vorderingen. Bij de samenstelling van de beleggingsportefeuille kiest VGA voor beleggingen in vastrentende producten, zoals obligaties, deposito’s en staatsleningen, met een voldoende rating:
■ gegarandeerde leningen aan (direct of indirect) aan de overheid gerelateerde instellingen met een minimale rating (kredietwaardigheid) van A- (S&P) en/of A3 (Moody’s) en
■ obligaties of deposito’s uitgegeven door private banken/financiële instellingen met een minimale rating van A (S&P) en/of A2 (Moody’s).
Conform het risicomanagementbeleid toetst VGA samen met een externe actuaris ieder kwartaal zowel de beoordeling op de kredietwaardigheid als de betrouwbaarheid van de (her)verzekeraars met wie VGA zaken doet. VGA doet uitsluitend zaken met (her)verzekeraars met een minimale rating A- (S&P).
■ Liquiditeitsrisico – onvoldoende beschikking over liquiditeiten om aan directe verplichtingen te kunnen voldoen. Het liquiditeitsrisico wordt beperkt door liquiditeiten bij diverse banken met verschillende looptijden te beleggen in verschillende vastrentende producten.
■ Renterisico – betaling negatieve rente/afnemende rente obligaties/daling van de waarde van de beleggingen door stijgende marktrente. Dit risico is voor VGA beperkt van toepassing op obligaties, aangezien deze worden gewaardeerd op nominale waarde. Bovendien is dit risico beperkt van toepassing op de liquiditeiten vanwege de huidige rentestand.
■ Operationeel risico – falen of tekortschieten van interne processen, menselijke en technische tekortkomingen en onverwachte externe gebeurtenissen. Het operationele risico wordt deugdelijk beheerst vanwege de aanwezige beheersingsmaatregelen, het kwaliteitsmanagementsysteem, de administratieve organisatie en interne beheersing.
■ Uitbestedingsrisico – continuïteit, integriteit en/of kwaliteit van uitbestede werkzaamheden aan derden niet voldoende gewaarborgd. In het uitbestedingsbeleid van VGA zijn de eisen aan de totstandkoming en evaluatie van uitbestedingsrelaties vastgelegd.
■ IT-risico – bedrijfsprocessen en informatievoorziening zijn onvoldoende integer, niet continue of onvoldoende beveiligd. VGA heeft de afgelopen jaren fors geïnvesteerd in informatietechnologie en -beveiliging. Ook wordt er aandacht gegeven aan IT-awareness van medewerkers en het managementteam.
■ Fraude- en Integriteitsrisico – niet integer gedrag of onethisch gedragingen door medewerkers van VGA. VGA zet zich actief en consistent in om fraude en integriteitsschendingen te voorkomen en te bestrijden. Jaarlijks wordt getoetst door middel van een systematische integriteitsrisicoanalyse (SIRA) of de organisatie en haar medewerkers zich houden aan de zero tolerance risicobereidheid op het gebied van (mogelijke) integriteitsschendingen, waaronder fraude.
■ Juridisch risico – veranderingen in de wet- en regelgeving die mogelijk de rechtspositie van VGA bedreigen. De afdeling Juridische zaken houdt zich in nauwe samenwerking met de compliance officer bezig met het monitoren van veranderingen in wet – en regelgeving en ondersteunt VGA bij de voorbereiding en implementatie.
Het toezichtraamwerk Solvency II stelt diverse eisen aan VGA als verzekeraar. De gedelegeerde verordening stelt eisen op het gebied van governance, kapitaal en informatievoorziening. Het risicomanagementsysteem van VGA is geënt op de daarvoor omschreven vereisten in het toezichtraamwerk Solvency II zoals hieronder beschreven.

Ter bepaling van de SCR maakt VGA gebruik van de standaardformule, waarbij de bepalingen van de Solvency II-richtlijn, de gedelegeerde verordening, de richtsnoeren zoals uitgebracht door de EIOPA en de Q&A’s zoals gepubliceerd door DNB in acht zijn genomen.
De SCR-ratio is het quotiënt van de in aanmerking te nemen Eligible Own Funds (EOF) en de berekende SCR. EOF is in feite het in aanmerking komend eigen vermogen bestaande uit het kernvermogen en het aanvullend vermogen.
Kernvermogen (basic own funds)
Het kernvermogen bestaat uit het positieve verschil van activa ten opzichte van verplichtingen en achtergestelde verplichtingen op marktwaardebasis. Deze economische balans kent als basis de balans zoals opgenomen in de jaarrekening (op basis van BW2.9) met waar nodig aanpassingen van waarderingen en classificaties om te komen tot een marktwaardebalans op basis van voorschriften van de Solvency II richtlijn.
Voorbeelden van kernvermogensbestanddelen zijn: gestort aandelenkapitaal, agioreserve en herwaarderingsreserve (zo genoemde reconciliation reserve).
Aanvullend vermogen (ancillary own funds)
Het aanvullend vermogen bestaat uit bestanddelen die opgevraagd kunnen worden om verliezen te compenseren. Het betreft hier dus vermogensbestanddelen die nog niet gestort of opgevraagd zijn. De EOF worden afgeleid uit de economische balans (excess of assets over liabilities), ook wel marktwaardebalans genoemd.
Het surplus van EOF ten opzichte van SCR kent een aantal kritische niveaus (interventiegrenzen):
■ het niveau dat van belang is om al dan niet tot uitkering van kapitaal of dividend over te gaan;
■ het niveau waarop de instelling zal interveniëren om de solvabiliteitspositie te verbeteren door het aantrekken van aanvullend risicodragend vermogen of het verlagen van de risicopositie;
■ het vereiste wettelijke niveau van 100%. Als de SCR ratio beneden de wettelijke 100% ligt (of een daling tot beneden dit niveau wordt verwacht) wordt de marge tot de MCR van groter belang. Tevens dient een herstelplan te worden ingediend bij DNB.
De SCR ratio voor 2023 van VGA bedraagt 333% (2022: 311%) en de MCR ratio is 901% (2022: 862%). De absolute minimumkapitaalvereiste (MCR) voor VGA bedraagt € 4 miljoen (2022: € 4 miljoen). VGA voldoet ruim aan de wettelijke Solvency II kapitaaleis.
Risicobeheer
Het bestuur is verantwoordelijk voor de risicobeheersing van VGA. Minimaal eenmaal per jaar wordt het risicobeheer geëvalueerd en zo nodig aangepast. De raad van commissarissen houdt toezicht op het risicobeheer.
De werkzaamheden van de sleutelfuncties worden jaarlijks vooraf afgestemd met het bestuur en de raad van commissarissen.

Risicobereidheid
VGA beschermt optimaal de verzekerbare belangen van de gemeente Amsterdam, de bestuurscommissies, de ambtelijke organisatieonderdelen, deelnemingen en instellingen. Hierbij is de strategie erop gericht de negatieve gevolgen van ongewenste en onverwachte gebeurtenissen te minimaliseren en de risicoblootstelling binnen de vastgestelde limieten van risicobereidheid te houden. De risicobereidheid geeft aan hoeveel risico genomen mag worden bij het nastreven van de bedrijfsdoelstellingen van VGA. Daarnaast geeft het de risicolimieten aan die een beheerste bedrijfsvoering mogelijk maken, terwijl tegelijkertijd voldaan wordt aan de verwachtingen van de aandeelhouder. Bij het opstellen van de ORSA is de risicobereidheid geëvalueerd en zijn de risicolimieten getoetst en beoordeeld. Er zijn diverse scenario’s met een directe impact op het eigen vermogen geanalyseerd en er is geconcludeerd dat de eerder gehanteerde risicobereidheidsmarge en risicolimieten nog steeds voldoen. De risicobereidheid van VGA is gebaseerd op de huidige verzekeringstechnische exposure die uit de verzekeringspolissen voortvloeit. Dit wordt als het meest kritische risico ervaren bij het nastreven van de doelstellingen. De financiële bescherming van de verzekerden is de belangrijkste doelstelling van VGA. VGA streeft daarom naar continuïteit, waarbij in de slechtst denkbare omstandigheden VGA nog minimaal twee jaar kan opereren. De risicobereidheid van VGA is behoudend. VGA heeft de risicobereidheid doorvertaald naar strengere interne solvabiliteitseisen dan de wettelijk geldende. De beleggingen vinden alleen plaats in vastrentende producten (zoals obligaties, deposito’s en staatsleningen) met een voldoende rating:
a) gegarandeerde leningen aan (direct of indirect) aan de overheid gerelateerde instellingen met een minimale rating (kredietwaardigheid) van A- (S&P) en/of A3 (Moody’s)
en
b) obligaties of deposito’s uitgegeven door private banken/financiële instellingen met een minimale rating van A (S&P) en/of A2 (Moody’s).
De herverzekeringscontracten zijn aangegaan met een lager eigen behoud dan binnen de verzekeringsbranche gebruikelijk is. Er is extra aandacht besteed aan de gedefinieerde risicobereidheid en de impact daarvan op het eigen vermogen en de solvabiliteitspositie van VGA. VGA doet zaken met gerenommeerde herverzekeraars die voldoen aan de minimale eis van kredietwaardigheid (A- S&P of daaraan gelijkwaardig). Het management beoordeelt de ratings van de (her)verzekeraars ieder kwartaal.
Kapitaalbeleid
Het kapitaalbeleid geeft duidelijkheid aan de aandeelhouder en toezichthouders over de doelstellingen van VGA omtrent kapitaal en solvabiliteit. In het kapitaalbeleid is tevens opgenomen op welke wijze de monitoring van de solvabiliteit plaatsvindt en welke maatregelen er worden genomen indien de SCR ratio beneden de (in de interventieladder) omschreven en afgesproken grenzen komt.
Kapitaal- en dividendbeleid
Na het intrekken van de kapitaalinstandhoudingsverklaring (KIV) is vastgelegd dat VGA tot medio 2023 de tijd kreeg om het eigen vermogen te laten groeien door jaarlijks het volledige resultaat aan het eigen vermogen toe te voegen. Nu deze ingroeiperiode is afgelopen kan VGA dividend uitkeren, indien de SCR-ratio (na uitkering) hoger is en blijft dan 250%. Deze SCR-ratio stelt VGA in de gelegenheid om te allen tijde aan haar verplichtingen jegens haar klanten te kunnen voldoen en voldoende solvabel te zijn om de gevolgen van alle bekende risico’s te kunnen opvangen. Het percentage van 250% is gebaseerd op het risicoprofiel van VGA en verwachte ontwikkelingen daarin en getoetst aan de daadwerkelijke solvabiliteitsratio van andere captives. Om de solvabiliteit te bewaken is een interventieladder opgesteld.
